Knallhard jobbing ga poeng

Det er fortsatt liv i håpet om Eliteserie også i 2022 etter uavgjort mot Brann i en høydramatisk kamp.

I 1982 sang Lillebjørn Nilsen at bare trengte å rope «gå mann!» så høljer regnet ned. Dermed sparte han en del på at han ikke trengte å dra til Bergen. Sangen heter «Se alltid lyst på livet» og handler om en evig optimist som til tross for motgang på alle livets områder nekter å gi opp. Og i dag var det MIF-laget som var denne mannen, i alle fall i andre omgang av kampen da regnet virkelig høljet ned over Consto Arena.

For til tross for 0-1 og at laget var redusert til ti mann, bestemte Mjøndalen seg for å få kampen inn igjen i sitt spor. Og det ga til slutt resultater, selv om bruntrøyene også måtte ha litt flaks for å redde et viktig poeng.

Mjøndalen kom best ut av startblokkene, men snart var det Brann som skulle ta over initiativet i kampens første omgang. Hjemmelaget bar preg av å ha en del nye relasjoner på banen, og det var vanskelig å holde på ballen når man vant den. Det skal sies at Brann ikke fikk til mye med ballen, de heller. Men det som manglet i intensitet på banen, tok supporterne igjen med renter.

Kampens første sjanse var det Bård Finne som stod for etter 18 minutter. Men skuddet snek seg utenfor stolperota, og hjemmelaget slapp med skrekken. Skåringen skulle imidlertid komme for bergenserne.

Finsk sisu på Consto

Det var spilt cirka 28 minutter da gjestene fikk mulighet til å kontre. Aune Heggebø fikk med seg ballen og satte fart fremover. På venstre side kom finnen med det ufinske navnet, Robert Taylor, og Heggebø fant sin EM-rutinerte lagkamerat. Taylor var rolig og satte ballen i lengste hjørne bak en sjanseløs Sosha Makani. Dermed er det en nordmann (Endre Blindheim i 1975), en svenske (Patrik Hansson i 1992) og en finne (Robert Taylor i 2021) som er det tre siste spillerne som har gitt Brann ledelsen i Mjøndalen.

Og de fleste trodde nok at sjansene for Branns første seier i Eikerbygdene siden 1975 økte betraktelig da Albin Sporrong fikk sitt andre gule kort og dermed ble utvist etter en situasjon som ekspertene nok vil diskutere da målskårer Taylor gikk i bakken etter noe kontakt med svensken. Dommer Tore Hansen var imidlertid sikker i sin sak, og siden det jo er han som bestemmer, var det et faktum at hjemmelaget var redusert til ti mann. En vanskelig situasjon ble dermed enda verre for de brune.

Daniel Janevski og Kent Håvard Eriksen returnerte aldri til banen etter pause. I deres sted kom Isaac Twum og Martin Rønning Ovenstad inn. Trenerteamet la om til 4-2-2-1 eller 4-4-1, og særlig Twum skulle bli avgjørende for at Mjøndalen kom inn igjen i kampen, til tross for 0-1 og en mann mindre på banen. Brann la seg også lavere og satte inn presset først når Mjøndalen var godt innpå deres banehalvdel, noe som også bidro til at hjemmelaget egentlig var mer med i store deler av andre omgang enn man var i de første 45 minuttene.

Kom tilbake med ti mann

Brann produserte i starten ikke mye offensivt, men Taylor var nær ved å bli tomålsskårer da han fikk en fin sjanse midtveis i omgangen. Men Makani ryddet flott opp. Fire minutter senere var Brann nær ved å doble ledelsen igjen, men headingen fra Sivert Heltne Nilsen strøk så vidt over tverrliggeren. Selv om Brann så ut til å ha seieren i sin hule hånd, ga ikke Mjøndalen opp.

Etter 75 minutter ble ballen slått langt opp fra MIF-forsvaret og inn i Branns felt. Bergensernes tyske målvakt Lennart Grill ble het i toppen og rykket ut på sekstenmeterstreken der han bokset ballen ut i ingenmannsland og falt over en av sine egne spillere. Lars Olden Larsen – som var svært god i dag – oppfattet situasjonen lynraskt og lobbet ballen vakkert i mål fra 25 meter. 1-1!

Sosha og stengene reddet MIF

Brann skjønte nå at Mjøndalen-spøkelset deres fortsatt levde, og satte inn en skikkelig sluttspurt for få med seg alle poengene med hjem til Vestlandets hovedstad. Både Robert Taylor, Moonga Simba (ganger to) og Matthias Rasmussen hadde enorme muligheter til å avgjøre kampen, men når Sosha Makani ikke reddet, så stod stolpene i veien.

Etter 95 minutters slit, blåste dommer Tore Hansen endelig av kampen. Det ble poengdeling i bunnoppgjøret, og den lille klubben fra Nedre Eiker henger fortsatt med i kampen om spill i Eliteserien 2022. Nå blir det landslagspause før det blir tur til Haugesund og knallhard kamp om nye poeng om to uker. Heng med, og ikke gi opp!